Sisteme irigatii - Irigo.ro

f:id:scriudespre:20170515162931j:plain

   

Indiferent daca noi avem in curte o  portiune cu  gazon  putem  avea si incluisv o gradina  mare care sa fie  plina de flori, oricand trebuie udate periodic  iar in unele cazuri  putem  avea  si   amplasare acolo  unde  cultivam legume,  sisteme  irigatii  in astfel de cazuri fiind cu adevarat  o necesitate.

Insa cu toate astea, inainte de cumpararea unui astfel de  sisteme  irigatii, este important sa tinem cont de unele aspecte esentiale.      

In cadrul pietii se cunosc 2 tipuri de sisteme mari care sunt necesare  cand sunt  facute irigatiile:

-   anumite sistemele care sunt la subteran;

 -  diverse sisteme ce sunt cunoscute ca fiind unele supraterane.

 

Sistemele subterane necesita in scopul de a iriga gazonului pentu  aspersoare telescopice.

Este convenabil din cauza instalarii facute permanent care se gasesc  in subteran. In acest fel nu va mai fi nevoie  sa le strangem, si in acelasi timp sa mutam furtunele   si aspersoare care se gasesc la suprafata, cat si in gradina, tinand cont de zonele  ce trebuie sa fie udate.

Nu o sa fie nevoie nici de  demontarea care se  face  unor astfel de sisteme irigare in  cadrul perioadelor reci ale  anului, asta deoarece  sistemul e  protejat  de inghet pentru ca are  montajul valvelor facut automat  si care sunt necesare pe perioada drenajului.

Componentele care sunt importante la aceste sisteme de felul asta , sunt  acele aspersoare telescopice  cat si hidranti in acelasi timp conectorii  si  elementele specifice, care sunt automatizare  cum este  programatorul de udare si altele care sunt de acest fel.

Aspersoarele ce sunt telescopice  se  instaleaza in  zona  de subteran, pot fi ridicate deasupra  solului cat si a udarii acolo unde e  necesar, apoi  dispar repede direct  sub gazon  dupa  terminarea care se face  treburilor pentru care au fost instalate.

Aceasta conexiune ce este facuta la robinet in cadrul sistemului se poate  face folosind pentru acest  lucru un hidrant.

Piesele care s-au  considerat  utile pentru  conectare sunt unele  piese considerate disponibile si care au in componente  un filet  cu dimensiuni  cum ar fi de exemplu  foile care au  ¾” sau au   1%, ele  fiind utile in cadrul procesului conectarii ce se face direct la astfel de  sisteme de  irigare  si la sursa  apei menajere. www.irigo.ro

 

Pot sa fie conectate linii si de asemeni canalele de irigatii , utilizand pentru asta  niste ramificatii care  sunt cunoscute ca si sistem 2 cai  care are distribuitor cunoscut cu numele si in cadru termenilor de specialiate, respectiv  4 cai. Ca  si alternativa in privinta  distribuitorilor, aceste  linii individuale pot sa fie operate manual,  pentru ele folosindu-se  niste valve specifice de  reglaj  si acelea care se utilizeaza la inchidere.

Tehnica specifica folosita pentru conectarea  componentelor folosite  in cazul unor astfel de conducte,  este de asemeni unul destul de  important ca sa fie  simpla si rapida si a conexiunilor cat  si a conectorilor  pot sa asigure  etansarea care se face in mod perfect.

Pentru planificarea sistemului de irigare de acest fel este important sa mai avem  informatii, asa cum ar fi spre  exemplu :  suprafata de gradina ce e dorita pentru  irigare , la acestea   adaugandu-se si niste obstacole ce nu trebuie sa se ude,  dupa  cum ar fi   pergolele,  cat si piscinele si in acelasi timp distanta dintre pomi pana la randuri, cand este cazul,  sau atunci cand e pozitia sursei de apa sau a robinetul fata de hidrant,  cat si reteua publica de apa.