Sisteme de irigatii de la Rulou-gazon.ro

f:id:scriudespre:20160531195646j:plain

Desi e foarte posibil ca la prima vedere sa para a fi ceva banal, udarea unei gradini, facuta in mod profesionist, presupune un volum mare de cunostinte. Pentru realizarea unui sistem de irigatii nu este nevoie numai de sapaturi facute pentru santuri, ci si de aspersoare.

Fireste, oricine poate monta un aspersor care sa fie atasat la capatul unui furtun si apoi sa-l infinga in curte, insa lucrul acesta este departe de ceea ce inseamna proiectarea urmata de punerea in functiune a sistemelor de irigatii.

Pentru realizarea in mod corect a unui astfel de sistem, este important sa se ia in calcul si numeroase alet aspecte.

Caracteristicile unui sistem

In mod obisnuit, atat la proiectarea cat si la alegerea unui astfel de sistem, se va tin cont de unele aspecte ca de exemplu de:

 - Tipul sursei apei, adica e important daca apa este din reteaua publica ori din putul propriu;

-  De dimensiunile si forma terenul ce trebuie sa fie irigat;

 - Speciile plantelor de pe teren precum si necesitatile de apa ce sunt specifice acestuia;

 - Zonele de umbra precum si cele de lumina.

Fiecare dintre aspectele acestea, vor influenta proiectului si la finalul lui, intreaga lucrare. Factorii determinanti si importanti de care trebuie tinut cont atunci cand este realizat un sistem de irigatii au in vedere sursa de apa insa si caracteristicile pompei de apa. Toate acestea vor influenta in mod direct costurile finale. Cu cat pompa folosita e mai puternica, cu cat apa este mai multa la dispozitie, cu atat se vor uda mai putine zone. Zonele inseamna practic piese mai putine si in acelasi timp manopera mai putina.

Zonele de udare

Pompa are rolul de furnizare al unei anumite cantitati de apa in interval de timp ce e bine determinat. De  exemplu - se va livra 55 litri intr-un minut. Se pot utiliza aspersoare care au consumul individual de aproximativ 10 litri pe minut. In respectiva gradina sunt utile circa 14 aspersoare a acoperii integral terenul. Daca se face un calcul simplu poate fi dedus faptul ca aspersoarele o sa consume circa 140 litri apa intr-un minut, iar pompa o sa furnizeze maxim 55 litri intr-un minut. Solutia mai buna ce poate fi aleasa in acest caz e aceea de separare a aspersoarelor in cate 3 zone distincte. In felul acesta, apa se distribuie in asa fel incat sa se ude tot terenul, lucrul acesta fiind posibil in trei reprize.

Deosebirea dintre un sistem de irigatii bine proiectat si alte sisteme are la baza modul in care a fost distributa pe teren, apa, care se face tinand cont de necesitatile privind irigarea si cantitatile de apa necesare in fiecare zona.

Mai multe informatii pe www.rulou-gazon.ro.