Culori pentru pictura. Necesitatile oricarui artist

f:id:scriudespre:20160318181430j:plain

Arta este una dintre cele mai vechi ocupatii ale omului. Avand o ascensiune uimitoare in timp, si in zilele noastre unele persoane opteaza pentru o meserie sau un hobby legat de desen. Insa pentru a creea tablouri rezistente si vii, trebuie sa  avem grija cum alegem culorile pentru pictura.

De unde a pornit

Conform anumitor surse, pictura ar deputa inca din perioada preistorica, insa isi atinge apogeul in Evul Mediu. 

Primii oameni desenau pe peretii pesterilor diferite animale cum ar fi bizoni, cai sau cerbi si se presupune ca aceasta activitate facea parte dintr-un ritual religios.In cazul egiptenilor, acestia pictau peretii mormintelor cu diferite reprezentari mitologice, iar pentru a ilustra importanta faraonilor, acestia erau reprezentati in proportii mult mai mari decat ce ii inconjura.

Grecii si romanii au inceput prin a-si picta peretii castelelor, cei din urma aducand tehnica mozaicului intr-un punct de perfectiune.

Tipuri de culori de pictura

In functie de fondul ales dar si de modul in care vrem sa desenam, avem de ales dintr-o gama larga de culori pentru pictura. Printre acestea se enumera: acuarele, acrilice, tempera, gouache, pastel, metalice, culori ulei, dar si pentru ceramica.

Nu putem spune ca unele ar fi mai bune ca altele, intrucat fiecare vine cu o serie de avantaje si dezavantaje, trebuie doar sa invatam in ce fel de situatie utilizam un anumit produs. 

De exemplu acuarela este foarte usor de folosit, in schimb trebuie sa avem grija la cantitatea de apa la care apelam, dar si la faptul ca imperfectiunile nu se acopera foarte usor. In schimb, daca avem de pictat detalii mici, este de preferat sa optam pentru culori in ulei. Acestea sunt mult mai rezistente, insa sunt scumpe si se curata greu de pe haine.

Cum alegem o culoare de pictura

Daca suntem incepatori este de preferat sa cautam ajutor la personalul specializat din magazine, intrucat alegerea culorilor pentru pictura poate fii o bataie de cap.  In zilele noastre printre cele mai utilizate vopsele se gaseste acrilul.

Acesta se gaseste la tub si este utilizat in special pentu desenarea lemnului sau a peretilor, datorita faptului ca nu prezinta miros si se usuca repede. Pentru cei ce doresc sa picteze pe panza, este mai indicat sa foloseasca culori in ulei.

Acestea nu se usuca atat de repede si ofera posibilitate de a se reveni ulterior pentru mici retusuri. Insa trebuie sa tinem cont de faptul ca acest tip de vopsea are un miros destul de puternic de acees este de preferat ca activitatea sa se desfasoare intr-un spatiu deschis.

Achizitionarea culorilor pentru pictura

Daca nu dorim sa ne pierdem timpul umbland prin magazine, putem apela oricand la site-uri de specialitate. De exemplu pe www.profiart.ro dispunem de o gama larca de vopsele din care putem alege.  In functie de tipul si cantitatea acestora preturile difera.  Un set de 5 acrilice ajunge la aproximativ 50 de lei, in schimb pe un tub de culoare in ulei trebuie sa scoatem din buzunar 20 de lei.

Pentru ca tot mai multi oameni doresc sa-si petreaca timpul liber intr-un mod productiv si relaxant, culorile pentru pictura sunt din ce in ce mai raspandite si mai usor de achitionat. Daca v-ati hotarat sa incepeti o astfel de activitate tot ce aveti de facut este sa cumparati produsele necesare si sa va apucati de treaba.