Produse canah. sanatate si energie

f:id:scriudespre:20151006003041j:plain

                Firma Pronapic si-a inceput activitatea in domeniul prelucrarii canepei in anul 2007. Datorita faptului ca aceasta se axeaza  asupra unei singure materii prime, pana in ziua de azi exista pe piata o gama destul de larga de produse canah, de la ulei si pudra proteica pana la seminte decorticate.

                Istoria canepei

                Inca din cele mai vechi timpuri oamenii cultiva si prelucreaza canepa. Prima bucata de tesatura, gasita in Asia Centrala, dateaza din anul 8 000 I. Hr.

                De-a lungul timpului, canepa a fost considerata superioara celorlalte plante, datorita intrebuintarii in multiple  domenii precum medicina, alimentatie sau industria textila.  In anul 2700 I.Hr., in China,aceasta era utilizata in intregime de la radacina pana la varf.

                De asemenea, sectele budiste considerau ca Gautama Budha  ar fi mancat timp de 6 ani doar seminte de canepa. Desi acest lucru nu a putut fi niciodata dovedit, se  cunoaste faptul ca dupa anul  1400 I.Hr. cand canepa a fost atestata in ceremoniile religioase si chiar certificata in scris, in nordul Indiei au existat foarte multe plantatii.

                Mai aproape de zilele noastre, in anul 1892, Rudolph Diesel a inventat motorul diesel care a fost conceput, initial sa functioneze cu ulei de canepa, iar in anul 2001 asa numita "masina-canepa" a strabatut 10000 de mile pentru a promova aceasta planta.

                Producerea produselor Canah

                Pentru a ajunge la produsul final, adica produsele canah utilizate de noi, tot procesul porneste de la plantarea canepei. La noi in tara soiurile germineaza undeva la 2-3 grade Celsius, dar rasarirea uniforma este posibila doar la temperaturi mai ridicate de 8 grade.

                Atunci cand fructele canepei nu mai sunt acoperite cu bractee si capata un luciu specific, se poate incepe recoltarea, urmata de uscarea si curatarea acestora. Datorita dimensiunilor diferite pe care le au semintele, acestea trebuiesc separate, astfel incat cele mici vor fi direct presate, iar cele mari vor fi  decorticate.

                In urma procesului de presare la rece  se obtine uleiul nefiltrat care urmeaza a fi imbuteliat cu azot, pentru mentinerea  aromei si a prospetimii pentru un timp indelungat.

                Printre produsele Canah existente se enumera faina obtinuta tot prin presare la rece, pudra proteica sau fibrele.

                Avantajele produselor Canah

                Doctorii recomanda canepa pentru mentinerea starii de bine. Daca suntem preocupati de sanatatea noastra, trebuie sa stim ca prin consumarea acestei plante imbunatatim circulatia, intarim sistemul imunitar si nervos, reducem stresul, crestem nivelul energiei si il reglam pe cel al colesterolului.

                De asemenea, produsele Canah au un nivel ridicat de proteine, omega 3 si omega 6, care pe langa faptul ca ne ajuta sa ne pastram inima sanatoasa, au un rol important si in dezvoltarea creierului copiilor sau a reducerii durerilor articulare. Deoarece corpul nostru nu poate produce acesti acizi grasi esentiali, este neaparata nevoie sa ii produram din alimentatie.

                Usurinta cu care canepa este plantata si recoltata si beneficiile pe care aceasta o aduce, face ca produsele Canah sa fie foarte accesibile tuturor oamenilor. Pentru a ne mentine sanatosi si a fi plini de energie pe intreaga durata a zilei , este recomandat sa consumam diferite produse care au la baza aceasta planta. Din fericire, canepa poate fi ingerata sub diferite forme, de la ulei sau  lapte pana la seminte sau produse de panificatie.