Lucrul in firmele de contabilitate

f:id:scriudespre:20150910175427j:plain

Am sora contabila. Si mi-a spus ca exista atat de multe firme de contabilitate, dar numai cu numele, in realitate fiind doar fabrici de spalat banii. Ea, din fericire, lucreaza intr-o companie mare si este contabil la ei de aproape sase ani. Are colaborari cu multe firme de contabilitate, pentru ca la atata volum de munca, nu ar face fata. Si a cunoscut multi contabili, care mai de care mai priceputi, care sa merite mai mult sau mai putin certificatul oferit de CECAR. In fine, a lucra pentru si cu o firma de contabilitate presupune o atentie extraordinara la detalii, presupune un volum de munca greu de imaginat, si mai presupune ceva: multa vointa. De ce vointa? Pentru ca niciodata intr- o firma de contabilitate nu ti se va spune ca esti inteles ca copilul tau de acasa e bolnav sau ca trebuie sa pleci urgent la gradinita ca a picat in cap acelasi copil mai sus mentionat.

Atmosfera firmelor de contabilitate

Sora mea vine epuizata acasa, dupa cele zece ore petrecute la birou. Evident ca pe contractul ei de munca scrie ca lucreaza zilnic opt ore, dar nu are voie sa plece pana nu termina ce are de terminat pe ziua respectiva. Ca orice firma de contabilitate care se respecta, si firma pentru care lucreaza ea  isi trateaza angajatii destul de “bine”, dar din punctul meu de vedere, cam minimal. Adica le ofera pauza de o ora la pranz, dozatoarele de apa rece si fierbinte, precum si filtrele de cafea care sunt in permanenta pline. De ce? Pentru ca acolo trebuie sa ramai treaz, no matter what.  Cand le vine Auditul este mai interesant pentru ca orele de munca se prelungesc inclusiv acasa. Vine cu teancul de dosare acasa si incepe sa lucreze fara sa mai poata scoate un sunet cu noi, cei din preajma ei.

Prea multe firme de contabilitate?

Exista prea multe firme de contabilitate? Era o intrebare pe care si-o punea sora mea la un moment dat.  Tot singura isi si dadea raspunsul. Intr-o societate care tinde sa devina exlusiv de consum, o societate in care produsele, serviciile sunt PLATITE, o firma de contabilitate de la www.tpa-horwath.ro nu face decat sa usureze munca managerilor companiilor. Este nevoie de ele din ce in ce mai mult! Adica fac in asa fel incat tot ce intra si ce iese din acea companie sa poata fi explicat in caz ca vine Fiscul. Odata ce stii clar ca ai toate documentele in regula, stresul de a nu fi prins de catre ANAF se reduce la zero. Mai haios este atunci cand totul e in regula in actele tale, insa dintr-o pura greseala, ca de, suntem toti oameni, uiti sa inregistrezi un document, o iesire, o intrare. La un volum imens de astfel de tranzactii e inevitabila o astfel de eroare.  Astfel incat pe cine e data vina? Pe firma de contabilitate! Si cine anume din acea firma de contabilitate ? Evident, cel mai mic de acolo. Cel care cu truda a stat ore in sir sa verifice numere, cifre, bilanturi, balante…etc.