Designul interior egiptean

f:id:scriudespre:20150513182412j:plain

Egiptul este cel mai bun punct de plecare pentru a intelege originile designului interior deoarece multe materiale de constructii egiptene, morminte, obiecte de arta, decorative si hieroglife s-au pastrat de-a lungul mileniilor oferindu-ne posibilitatea de a cunoaste elementele prime de design interior.

Egiptenii s-au folosit de cunostintele lor despre lume si au construit  structuri si mobilier , primele elemente de design interior, pentru necesitatile lor zilnice. Materialele pe care le-au folosit au fost indeosebi chirpiciul si piatra si ca elemente decorative cele mai intalnite sunt elementele vegetale cum ar fi crini, lotusi, stuf, palmieri. Egiptenii  cresteau suficiente vagetale pentru a manca si stoca, au controlat revarsarea Nilului, au domesticit animale si au facut schimburi foarte profitabile de marfuri cu alte popoare.

Piramidele sunt exemplul perfect al arhitecturii si cunostintelor de inginerie pe care egiptenii le aveau. Acestea, la fel ca si mormintele si templele au fost construite din piatra si cu o maxima precizie. Toate aceste structuri au fost construite cu un puternic simt al geometriei, cu o axa de circulatie si cu anumite concepte ceremoniale care mai sunt folosite si astazi. Ca si element de design interior apar coloanele interioare care permit construirea unor Sali mult mai mari.

Casele egiptenilor esrau construite din caramizi uscate la soare si aveau imprejurul casei curti, gradini si sisteme pentru apa, piscine si facilitati sanitare interioare. Designul interior este unul apropiat minimalismului de astazi insa peretii erau vopsiti in culori vii si luminoase.

In mobilierul egiptean se intal;nesc cel mai des picioarele in forma de animale iar elementul de mobilier cel mai intalnit este scaunul in forma de x.

 

Designul interior grec

 

Grecii au atins un nivel foarte ridicat al ordinii in arhitectura, arta si design interior. Arhitectura si arta grecilor au servit drept modele pentru alte civilizatii care le-au copiat si dezvoltat de-a lungul secolelor.

O influenta majora asupra arhitecturii, artei si designului interior au avut-o numeroasele zeitati carora grecii se inchinau.

 

Formele arhitecturale au fost standardizate si s-a dezvoltat o anumita ordine care guverna pozitia, forma si componentele. Au avut trei ipuri principale de coloane, doric, ionic si corintic. Formele ornamentale au fost luate din vegetatie si imbinate cu forme geometrice. In multe cladiri si chiar in design de interior  apar influente evidente ale acestui stil.

 

Designul interior roman

 

Un alt loc in care designul interior are radacini este Imperiul Roman. Romanii au organizat si au condus o mare parte din Europa, Orientul Apropiat si Africa de Nord. Ei au construit drumuri de-a lungul imperiului lor, dintre care cele mai multe duceau la Roma. Acestia au fost pentru cateva sute de ani o civilizatie disciplinata, care avea o buna desfasurare a afacerilor juridice si publice. Pentru unele activitati publice aveau nevoie de cladiri mari si impunatoare, cum este Colosseumul.

Arhitectura si designul interior al romanilor a fost in mare parte o copie a celui grec, insa din dorinta pentru spatii ample si largi acestia au dezvoltat cupola, bolta si nisa. Una dintre cheile de dezvoltare a arhitecturii romane este reprezentata de utilizarea betonului care a dat posibilitatea constructiilor mult mai mari.WWW.Logosidesigninterior.ro