Arta si viziune

f:id:scriudespre:20150311225205j:plain

Arta fotografica nu implica doar un aparat performant cu specificaţii uluitoare. Vizitiu Aurelia si-a început cariera cu un aparat rusesc pe film Zorki 4. Un aparat de prin anii 1960, foarte bun si robust. De când a avut acel aparat, desi când l- primit de la bunicul sau, Aurelia Vizitiu avea doar 12 ani. Era în anul 1995. Pe vremea acea nici nu se stia de aparate foto digitale performante. Erau limitate la câţiva megapixeli, poate 2 – 3, cele mai performante.

Încurajata de familia sa a continuat hobby-ul bunicului sau pâna la punctul în care acum, a ajuns sa predea celor mici arta fotografica. Revenind la fotografie, spuneam ca arta adevarata nu sta în megapixeli, si funcţii ale aparatului ce de multe ori nici nu le cunoastem în profunzime. Ca invitat special la unul din cursurile sale, am avut ocazia sa descopar mici trucuri pe care desi am 12 ani de experienţa în domeniu, nu le cunosteam.

Aurelia Vizitiu merge pe ideologia ca arta poate fi creata nu numai prin aparatura scumpa. Ycând asta a scos ceea ce eu numesc în gluma o cutie de chibrite, adica o camera compata simpla. Dupa ce a setat-o pe alb-negru si a pornit bliţul în mod forţat, ea a aprins un chibrit, apoi a facut o poza la vârful arzând al baţului. Efectul, evident a fost unul spectaculos.

Arta pleaca de imaginaţie, combinata cu multa curiozitate. Daca ai curiozitatea de a te juca cu diferite tipuri de lumina, forme, umbre, miscari în imagine, este imposibil sa nu descoperi ceva interesant si de ce nu, chiar artistic. Pe lânga imaginaţie, o fotografie superba poate placa si de la viziune.

Viziunea în fotografie este cel mai bine observata în arta de compoziţie fotografica, unde obiecte obisnuite pot fi utilizate pentru a creea umbre, sau daca acestea sunt translucide, le putem folosi pe post de filtre. Chiar în acest sens am surprins-o pe Vizitiu Aurelia la o sedinţa foto, plasând unul din cele 3 bliţuri în spatele unei sticle de Cola. Lumina data de acest mic artificiu era un rosu intens ce se pierdeadin centru înspre margini.  Tot o arta de compoziţie este si aceea în care de la un simplu portret, prin intermediul contextului creat de fundal, se creeaza o poveste ascunsa.

Foarte mulţi fotografi amatori sunt înclinaţi sa neglijeze complet ceea ce este în spatele subiectului pe care îl incadreaza în prim plan. Tocmai ceea ce este în spatele subiectului poate creea o poveste fascinanta care poate fi de multe ori chiar mai interesanta decât subiectul din prim-plan. O alta situaţie generata de lipsa de atenţia asupra fundalului, poate un obiect neplacut sau cu o conotaţie ce poate ruina complet fotografia.

Ca si concluzie, pot spune ca a fost o experienţa inedita pentru mine sa particip la cursul de fotografie al doamnei Vizitiu Aurelia. Pe lânga importanţa aparatului de fotografiat, trebuie sa avem în vedere si modul în care ne construim viziunea despre ceea ce vrem sa obţinem din imagine, ca mesaj, arta, expresie si compoziţie.