Arhitect in Bucuresti

f:id:scriudespre:20150302192036j:plain

Exista competitie in toate, iar in acest domeniu va exista competitie atata timp cat imaginatia nu va fi constransa decat de legi gravitationale.

Arhitectura urbanista, proiectare, restaurare, peisagistica, proiectare de interioar si Design, ramuri conexe ale aceleiasi industrii  care dealungul  timpului s-a dezvoltat, s-a transformat si a renascut  odata cu noi.

Ce inseamna sa fii architect Bucuresti? Creativitate si organizare matematica in acelasi timp, o dorinta constanta de a umple un spatiu gol, de a transforma spatiu, customizare, adaptare la societate, as zice.

Ce inseamna sa fii architect si mai cu seama arhitect in bucuresti?

O meserie destul de banoasa mai ales dupa 4-5 ani de experienta, daca mai ai si norocul de a te lipi de vreo institutie de stat este minunat, intre 1000 si 2500 euro pe proiect in primii ani, dupa primii ani, financiar vorbind, viata unui architect este infloritoare.  La inceput lucrezi  anevoios la cate un proiect, iar pe masura ce experienta isi spune cuvantul, intr-o companie mare, un architect poate sa lucreze la 5-6 proiecte in paralel. Rococo! Adica… admirabil, sa muncesti si lumea sa iti admire munca, in fiecare zi, iar munca ta sa ramana decenii, marturie a viziunii tale. Sau nu…

Cladiri-monument gandite de oameni vizionari

Cautam rapid  cateva cladiri de renume in Bucuresti si gasim rapid Ateneul Roman, Palatul Cantacuzino, Palatul Cotroceni,etc.  locuri cu care daca iti vin prieteni straini in vizita, te poti lauda… indirect. Aceste cladiri-monument, impunatoare sunt mostenirea unor vremuri apuse.  Zic bine apuse pentru ca un procentaj infim din constructiile noi pot egala maretia cladirilor vechi. Intre cladiri renascentiste, noromanesti, Art Deco apar case in cunoscutul  stil kitsch, apar ca niste petice, spargand armonia strazilor, ca un reminder al expresiei “mege şi aşa”.   Apar deci intrebari: evolutie sau involutie, adaptare la societate sau superficialitate, viteza sau dezinteres?

Arhitectul  si sarcina sa de  formator si indrumator clientului

Hai sa stam stramb si sa gandim drept: in prezent clientul decide ceea ce urmeza sa troneze pe strazile capitalei si in acest caz arhitectul nu poate fi blamat sau architectul in calitate de persoana instruita in domeniu  are responsabilitatea de a cizela gustul clientului? Sau nu arhitectul trebuie tras la raspundere, si nici clientul ci cei care aproba proiectul, sau nici macar ei ci parintii fiecarora in parte pentru lipsa de educatie, nu cea din scoli ci cea de acasa, e ca un cerc vicios. Tindem sa cautam in trecut raspunsul unei probleme pe care o intalnim azi, in incercarea de a gasi solutii

‘’Cel care stă la umbră astăzi, o face pentru că a plantat un copac cu mult timp în urmă’’ - cuvintele lui Warren Buffett cred ca se aplica si in situatia de fata.

In consecinta sa fii architect in Bucuresti cu WWW.Crihan-construct.ro nu e nici mai usor nici mai greu decat sa fii avocat, medic, contabil sau informatician, este o meserie banoasa, onorabila, si in acelasi timp cu mare responsabilitate pentru posteritate asadar alaturi de un simt estetic trebuie sa existe si un acut simt al responsabilitatii.