Colectarea deseurilor medicale

f:id:scriudespre:20150210212622j:plain

Conform normelor europene în vigoare, fiecare unitate sanitară este obligată prin lege să elimine deşeurile medicale de pe raza unităţii respective. Există firme care se deplasează la unităţile sanitare cu care au contract şi le colectează urmând să le descarce într-un mediu securizat şi să le elimine pentru a nu reprezenta un pericol celor care s-ar putea apropia de ele datorită faptului că nu ştiu ce sunt iar astfel să contacteze nişte boli.

Pe lângă eliminarea deşeurilor în scopul de a proteja oamenii, trebuie să ne gândim şi la mediul înconjurător pentru a-l proteja. Personalul de specialitate al companiilor de colectare a deşeurilor medicale deţin o bună pregătire profesională în acest sens, adaptând serviciile de calitate pe care le prestează cu tipul şi natura unităţii medicale de la care se colectează acestea. După etapa de colectare a deşeurilor medicale, urmează etapa de selcţionare prin separarea pe categorii şi depozitare temporară a acestora.

Deşeurile periculoase sunt distruse prin incinerare iar acestea sunt clasificate pe culori după gradul de pericol pe care îl poate reprezenta: galben pentru cele infecţioase, tăioase, provenite din unităţi farmaceutice şi chimice; negru pentru cele nepericuloase care sunt similare deşeurilor menajere. Pe lângă clasificarea lor pe culori se folosesc şi pictograme reprezentative pentru gradul de pericol pe care îl prezintă.

Fiecare societate care se ocupă de colectarea deşeurilor medicale este aliniată cu tehnologia modernă aflată în concordanţă cu normele europene. Aceste companii lucrează la nivel naţional cu unităţi medicale dar sunt şi companii care lucrează numai la nivel local. Sunt puse la dispoziţia personalului medical recipiente şi containere dar şi ambalaje de unică folosinţă pentru a depozita în siguranţă deşeurile şi pentru a evita riscul de infectare.

Conţinutul şi modul de ambalare al deşeurilor medicale sunt eliminate pe loc. Toate companiile care transportă şi colectează deşeuri medicale trebuie avizate de Ministerul Sănătăţii iar şoferii care conduc astfel de autovehicule trebuie să deţină atestat pentru transportul de mărfuri periculoase având cunoştinţe solide despre conţinutul şi natura încărcăturii precum şi despre condiţiile de igienă care trebuie respectate.

În principiu, un transport între unitatea medicală de unde trebuie colectate deşeurile medicale şi locul unde acestea vor fi eliminate aşa cum prevăd normele europene, nu trebuie să dureze mai mult de 24 de ore şi ruta pe care transportatorul o foloseşte este numai aceea avizată.

În cazul în care deşeurile medicale sunt depozitate în zone necorespunzătoare, acestea pot polua mediul prin infectare, dar pentru a evita acest lucru rămâne responsabilitatea noastră să protejăm mediul înconjurător prin luarea tuturor măsurilor de precauţie necesare. Dar pe lăngă responsabilitate ne revine obligaţia şi influenţarea celor din jurul nostru la contribuirea la ecologizarea zonelor pe care le folosim şi nu numai.

Este foarte important ca în timpul procesului de eliminare a deşeurilor medicale să nu existe emisii poluante, o soluţie foarte bună după colectarea deşeurilor medicale este aceea că acestea pot deveni un material tratat care ar putea fi utilizat ca şi combustibil alternativ pentru producţia de energie electrică sau încălzire.

Prin urmare este datoria noastră să protejăm mediul înconjurător pentru că până în prezent aceasta este singura planetă pe care o putem numi ,,acasă”.